Effecten massage bij kinderen

kind

Geef je kind (zelf)vertrouwen in de toekomst

Knuffelen, vasthouden en aanraken is voor iedereen prettig. Het is heel belangrijk en zelfs van levensbelang. Wist je dat lichaamscontact van invloed is op de ontwikkeling van je kind? Vooral bij kinderen die vaak bang, boos of erg gevoelig of onzeker zijn. Door aanraking wordt het zelfvertrouwen van je kind versterkt.

Door bepaalde manieren van aanraken wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Het bijzondere effect van dit hormoon is dat het zorgt voor verbinding en verbondenheid en bevordert daardoor bij kinderen de hersenontwikkeling. Ook zorgt het voor een vermindering van stresshormonen, waar kinderen op latere leeftijd veel profijt van hebben. het immuunsysteem wordt geactiveerd wat zijn/haar geestelijke en lichamelijke weerstand verhoogd.

Simpel gezegd, als je nu investeert in gerichte aandacht plukt je kind daar later de vruchten van.

Gerichte of bewuste aandacht en/of aanraking kan iedereen leren, het enige wat het vraagt is tijd en ervaring. Elkaar aanraken is dus goed voor je. Helaas hebben we door onze werkdrukte en stress amper tijd of energie om ‘gewoon’ tijd door te brengen met elkaar laat staan dat we tijd nemen om elkaar te masseren. Oxytocine zorgt door zijn werking op de hersenen van zowel ouder als kind voor een hechtere band tussen beiden. Het zorgt ervoor dat een kind meer (zelf) vertrouwen krijgt en daardoor bijvoorbeeld makkelijker vriendjes maakt en minder ruzie.

Heb je vragen? App ze gerust :)