Blog

Leven zonder verwachtingen

"When you have expectations, you are setting yourself up for disappointment."

Leven zonder verwachtingen... een mooi gegeven maar niet 1 van de gemakkelijkste dingen in het leven vind ik zelf.

Verwachtingen hebben we allemaal. Van onszelf en anderen en vice versa. We verwachten allemaal wat van ons zelf en elkaar. De manier waarop we met elkaar omgaan, wat we voor elkaar doen en wat een ander voor jou zou moeten doen. Maar in het maken van verwachtingen wordt je ook vaak teleurgesteld. Iets wat mij toch nog soms overkomt of dat je ontdekt dat de ander teleurgesteld is in jou omdat zijn/haar verwachtingen van jou niet uitkomen zoals gehoopt..

Want niet jij zelf en ook anderen zullen niet voldoen aan jouw verwachtingen.Verwachtingen maak je vanuit jouw eigen percecptie, denkbeelden, gevoelswereld en wat jij geleerd en van huis uit meegekregen hebt. En de ander is nooit jou...

Ook verwachtingen van jezelf komen niet altijd uit, omdat je gewoon jij bent met al jouw kwaliteiten en valkuilen. Met het stellen van verwachtingen leg je de lat hoog en als jij of een ander niet over deze lat kan springen...raken wij teleurgesteld. Dan worden we boos op ons zelf of de ander. We krijgen verdriet. En verwijdering van ons zelf en de ander ontstaat. Liefde voor de ander of voor ons zelf slaat om naar woede of angst.

Het enige wat je kan doen is jou zelf dat te geven wat je eigenlijk van de ander verwacht. De ander is niet verantwoordelijk voor het vullen van jouw eigen leegtes of het aanvullen van jouw eigen valkuilen. Het vergt moed om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen. Want dit betekent dat je de ander niet meer verantwoordelijk kan houden. Het vraagt durf om te kijken naar je eigen kwaliteiten en valkuilen en te accepteren dat ook jij niet perfect bent. En lef om dicht bij jezelf te blijven, te kijken naar jouw verwachtingen en welke behoefte hier werkelijk achter zit. En kwetsbaarheid om jezelf en een ander te vragen om dat wat jij nodig hebt om jouw leven met vreugde te leven.

En als het dan eindelijk na hard en bewust werken gelukt is om verwachtingsloos te leven, zal datgene waarvan jij niet had verwacht dat het jou zou lukken. Of een ander iets doet waar jij blij van wordt. Alleen maar een cadeautje zijn! En je hart verwarmen.

Comments

comments

Heb je vragen? App ze gerust :)