Massage verbeterd jouw algehele welzijn en vitaliteit

De aanmaak van hormoonachtige stoffen wordt gestimuleerd

Massage en aanraking zorgen voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen, zoals: oxytocine, dopamine en endorfine. Deze stoffen geven jou een fijn gevoel en laten het stressniveau in jouw lichaam dalen. Door jezelf regelmatig te laten masseren en met aandacht aan te laten raken, kan je het stressniveau in jouw lichaam verlagen. Het resultaat is dat je lekkerder in je vel zal komen te zitten en ook zal de kwaliteit van jouw intermenselijke relaties verbeteren (doordat je meer verbinding maakt).

Het parasympatische zenuwstelsel wordt gestimuleerd dat voor herstel zorgt

Dagelijks leven wij in een wereld met veel stress, veel prikkels en waar hoge eisen aan ons worden gesteld. Een bepaalde mate van stress gezond is en maakt dat je presteert en het beste uit jezelf kunt halen. Maar  de mate waarin het in onze Westerse maatschappij aanwezig is te hoog. Onderzoek wijst uit dat 28% van de mensen mensen in Nederland dagelijks stress ervaren. Het (sympathische) zenuwstelsel is bij veel mensen over geactiveerd. Deze hyperactiviteit heeft een negatief effect op ons lichaam, gevoel en denken. Het zorgt voor innerlijke (en ook vaak uiterlijke) disbalans. De fysiologie van ons lichaam raakt verstoord; het adrenaline en cortisol peil gaat omhoog, er wordt minder endorfine aangemaakt en ook het niveau van oxytocine daalt.

Er zijn verschillende manieren om de balans te herstellen, bijvoorbeeld door wandelen in de natuur, meditatie en een massage met aandacht. De intentie waarmee wordt gemasseerd is bepalend voor het effect op het zelf genezend vermogen van het lichaam. En dat je hiermee het parasympatisch zenuwstelsel kunt stimuleren. Dit deel van ons autonome zenuwstelsel zorgt er voor dat je zowel fysiek, emotioneel en mentaal weer herstelt.

Massage beïnvloed onze gemoedstoestand

Wetenschappelijk is bewezen dat de gehaltes van bepaalde stoffen in ons bloed wordt beïnvloed door onze gemoedstoestand. Onze hersenen zorgen voor het vrijgeven van neuropeptiden en hormonen waar je je goed door gaat voelen en die het pijngevoel verlagen zoals oxytocine en endorfine. Deze hebben een grote impact op onze gemoedstoestand.  Een therapie waarvan altijd al bekend is geweest dat het een positieve invloed heeft op de aanmaak van deze stoffen, is aanraking of massage. Dit geeft een boost aan ons immuunsysteem.

Massage maakt dus dat je lekker in je vel zit, jouw geest en lijf eerder herstellen, jouw immuunsysteem verbeterd en je een goed humeur krijgt.

Heb je een vraag? Start een gesprek.