Stress en je lijf

Ervaar je veel stress en ben je benieuwd waar dit vandaan komt of welke soorten er eigenlijk bestaan? We ervaren het allemaal, dat is op zich niet erg. Het is eigenlijk een vorm van spanning, die ervoor zorgt dat we goed kunnen functioneren. Het is echter van groot belang dat we regelmatig kunnen ontspannen hiervan, wanneer dat niet meer lukt kunnen er klachten ontstaan. Zorg er dus voor dat je na zo’n periode even rust kunt ervaren, om de spreekwoordelijke batterij weer op te laden en ervoor te zorgen dat je bestendig bent tegen de volgende lading.

Er bestaan verschillende soorten stress, het is van belang om dit onderscheid te maken wanneer je voor de behandeling daarvan wilt (laten) zorgen. Allereerst kun je spannende stress ervaren. Dit is een positieve vorm, die ervoor zorgt dat je extra alert bent en je beter kunt presteren. Daarnaast kun je frustrerende en schadelijke stress ervaren. Dit zijn varianten die je liever wilt voorkomen, je gaat er juist minder goed door functioneren.
Ervaar je lichamelijke en geestelijke klachten en heb je het idee dat die met elkaar in verband staan? Er is vaak sprake van een nauw verband, je kunt bijvoorbeeld stemmingsproblemen ervaren als het gevolg van een lichamelijke ziekte. Het is daarom van belang om de lichamelijke en geestelijke klachten in relatie tot elkaar te zien, wanneer je daar vanuit de bron wat aan wilt doen.

Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen zich uiten via een somatoforme stoornis. Hier is sprake van wanneer je aanhoudende lichamelijke klachten ervaart, zonder dat het lukt daar medisch een oorzaak voor vast te stellen. Het gaat om ‘onbegrepen lichamelijke klachten’, waar vaak een geestelijk component in zit. Door deze klachten in relatie tot elkaar te zien is het toch mogelijk om hier wat aan te doen. Houd er rekening mee dat dit lost staat van eventuele lichamelijke klachten als het gevolg van een psychiatrische aandoening, zoals een depressie of angststoornis die lichamelijke klachten met zich mee kan brengen.

Heb je een vraag? Start een gesprek.